Skal jeg gjøre babytegn når babyen min ikke ser på?

Aug 12, 2021

Babyen min ser jo ikke alltid på meg når jeg gjør tegn, trenger jeg å gjøre tegnet da? Er det så farlig om jeg dropper det når babyen ser en annen vei?

Dette spørsmålet fikk jeg nylig fra en av deltakerne i Babysnakk, onlinekurset mitt i babytegn. Kanskje du også har lurt på det samme?

Babyene er jo opptatte av leker og alt mulig annet, og de ser ikke alltid på deg. Sånn er det jo. Og kanskje kjennes det frustrende ut, når du har tenkt å lære babyen et nytt tegn.

For å svare på spørsmålet, så tenker jeg at det er to ting som er viktig å trekke fram her.

En ny vane for for både deg og mini

Nummer en, du skal jo også komme inn i en ny vane og lære deg tegnene. Derfor tenker jeg at det er veldig lurt at du kommer inn i vanen med at hver gang du sier et spesifikt ord, så gjør du også tegnet. For eksempel «melk». Hver gang du sier det, kan du gjøre tegnet for «melk», uansett om barnet ser på deg eller en annen vei.

Tegnet for «melk» finner du på denne gratis plakaten med de 10 første babytegnene! 

Jo mer du bruker tegn og gjør tegn til en aktiv del av språket ditt, jo mer naturlig vil det føles, og jo oftere vil du huske å bruke tegnene. Og det igjen vil gjøre at det også blir naturlig for babyen din å bruke tegn tilbake til deg.

De plukker opp mer enn vi tror

Og nummer to, er at babyene plukker opp SÅ mye mer enn vi får med oss! Det sies jo at barn gjør som vi gjør, og ikke som vi sier ;)

En personlig erfaring med det, er når storebror Leon var 13-14 måneder gammel, og akkurat hadde begynt i barnehagen. Han kunne si «mamma» med ord, men jeg hadde aldri sett han bruke tegnet for «mamma». Jeg følte ikke at jeg hadde brukt mamma-tegnet noe særlig heller, og tenkte at han ikke kunne det tegnet.

Men så en dag skulle jeg ta en liten film av at han sa «mamma». Og jeg tenkte han skulle si det med ord.

«Kan du si mamma?» sa jeg.

Og da løfter han forsiktig hånda, og tapper lett på siden av nesen sin to ganger med fingeren, mens han hvisker «mamma».

Og du har gjettet riktig, dette er tegnet for «mamma».

Jeg ble helt satt ut, for jeg tenkte at jeg aldri bevisst hadde gått inn for å lære han dette tegnet. Jeg hadde kanskje brukt det litt i forbifarten, men jeg tenkte ikke at han hadde sett det eller lært det.

Og dette gjorde det SÅ tydelig for meg, at babyene våre, de plukker opp så mye mer enn vi tror. De lærer seg tegnene når vi gjør de konsekvent, uten at vi nødvendigvis jobber så hardt for at de skal lære de, og uten at de aktivt ser på oss når vi gjør tegnene.

Derfor er det også nyttig å bruke tegn, selv om du tenker at babyen ikke ser at du gjør tegnet. Kanskje får han det med seg allikevel? Kanskje ser hun det i sidesynet og blir oppmerksom på at du bruker et tegn, også får du blikkontakt og mulighet til å vise tegnet igjen?

Den muligheten ligger der, men forsvinner kanskje om du dropper å bruke tegnet fordi du tenker at barnet ikke ser.

Så min oppfordring er: bruk babytegn også når du er usikker på om barnet ditt ser at du gjør det. Det er nyttig for å komme inn i rytmen og vanen, for at babytegn skal bli en naturlig del av deres hverdag, og fordi babyene plukker opp så mye mer enn vi får med oss.