Opp med henda!

babytegn tegnsprĂĄk Jan 07, 2021

Jeg heter Christina, jeg er mamma til to fine gutter på 6 og 1 år og jeg brenner for babytegn, bæring, tilknytning og normalisering av alle mammalivets sider.

Jeg jobber med å lære foreldre å bruke babytegn slik at de kan oppleve gledene ved å kunne forstå sitt pre-verbale barn!

Det er mange grunner til at jeg brenner for og digger å jobbe med  babytegn. Og en av dem handler ikke om babyene i det hele tatt!

Det er at jeg elsker Norsk tegnspråk og at jeg brenner for at flere skal lære seg tegn! Fordi jeg mener det vil skape et mer inkluderende samfunn.

En raskt forklaring av forskjellen på tegnspråk og babytegn:

Tegnspråk er et fullverdig visuelt språk hvor man bruker hender, øyne, ansikt, armer, kropp for å kommunisere og man bruker øynene for å lytte til den som taler. Det har egen grammatikk, fonologi og egne uttrykk vi ikke har på norsk talespråk. Når vi bruker babytegn låner vi tegn fra norsk tegnspråk som vi bruker i daglig tale med våre pre-verbale babyer eller barn. Dette er for alle barn uavhengig av hørsel. Men dette skal vi komme nærmere inn på senere.

Nå vil jeg snakke litt videre om døvekulturen. Døvekulturen har vært og er fortsatt ganske undertrykt. Norsk tegnspråk ble først i 2009 anerkjent som et fullverdig språk! Og det sier vel sitt!

Jeg har døve venner som har fått spørsmålene  «kan du lese?», «kan du kjøre bil?». Døve som har vært på ferie og ut og flydd har fått tilbud om rullestol eller fått menyer med punktskrift på restaurant!

På døveskolene i «gamle dager» fikk de smekk over fingrene om de brukte tegnspråk i skoletimene. Allikevel har tegnspråk overlevd. <3

I årevis har hørende prøvd lære døve å snakke talespråk og å lese på munnen for at de skal bli mer som hørende. Men tenk om vi kunne ha snudd det!? Tenk om vi hørende heller kunne lære oss tegnspråk?

Det er lettere for en hørende å lære seg tegn enn for en som døv å bli hørende!

På den måten så tror jeg at vi kan få et mer inkluderende samfunn når det gjelder døve og hørselshemmede. Jeg vil at flere skal skjønne at døve ikke bruker tegnspråk som et hjelpemiddel, det er en del av deres livsstil og kultur! Og det ikke er SÅ vanskelig å lære seg å kommunisere med tegn som de kanskje tror.

Ikke minst har vi hørende mye å lære av døvekulturen. Mange vet ikke at den finnes en gang. Vi lærer om samisk kultur og språk(dog også i alt for liten grad), men så godt som ingenting lærer vi om døvekultur og tegnspråk på skolen. De er begge språklige minoriteter vi må verne om.

En ting vi kan lære av døvekulturen er det å se på hverandre når man snakker sammen og hvordan man blir inkludert!

Jeg har mange ganger følt meg mer inkludert i «døve sammenhenger» enn hørende.

For mange døve har en innebygd vane som er slik at hvis to eller fler har en samtale også kommer en ny til, vet du hva de ofte gjør? De gir den nye ett kort sammendrag av hva de snakker om uten oppfordring fra den nye, slik at den nye også kan delta videre i samtalen.

Hvor ofte skjer dette i hørende selskap? Veldig sjeldent

Også tror jeg mange nesten er redde for å møte på døve. Fordi de ikke vet hvordan de skal kommunisere med dem. Et spørsmål jeg ofte har fått er: «hvordan sier man hei på tegnspråk» det finnes ikke dårlige spørsmål bare dårlige svar heter det, men jeg tror det finnes dårlig gjennomtenkte spørsmål. 

For hva gjør du gjerne når du sier “Hei”? Vinker sant? Noen ganger tenker vi for komplisert ;)

Dette gjelder babytegn også. Alle kan minst 300 naturlige tegn. Tenk for eksempel hva du ville gjort om du skulle be om drikke i utlandet, men du kunne ikke språket.

Hva hadde du gjort da? Du hadde tatt hånda rundt ett usynlig glass, løftet det opp til munnen og vippet hånda oppover for å "drikke". Du hadde mimet eller nesten dramatisert at du drakk sant? Tegn som dette som likner på den gjenstanden eller handlingen vi gjør kaller vi ikoniske. Noen tegn er ikoniske og noen ikke.

Som jeg pleier å si «opp med hendene» ikke vær redd for å prøve deg frem, tenk logisk og enkelt, det er ikke nødvendigvis så komplisert med tegn. Tegnspråk det er mer komplisert fordi det er et eget språk, men tegn i seg selv og babytegn er ikke så vanskelig! Og har du ett pre-verbalt barn så anbefaler jeg deg å bruke babytegn.

Hvis du syns det høres spennende ut! Sett i gang i dag :D

Du kan gå inn på oppmedhenda.no for å komme til siden min, der kan du laste ned gratis plakater for å lære mer om babytegn.