Myte: Babytegn forsinker talespråket

babytegn Jan 06, 2021
Mange tror at ved å bruke babytegn eller tegn med en baby så vil det forsinke talespråket.
 
Det er en veldig vanlig antagelse at babyen da kun vil bruke tegn og ikke "gidde" å begynne å snakke. Kanskje du har tenkt dette selv eller fått høre det fra andre?
⠀⠀
For meg som har jobbet med tegn i over 8 år. Så kan jeg skrive under på at dette ikke stemmer. ⠀
 
Babytegn gir babyene tidlig mulighet til å kommunisere og tidlig motivasjon til å ønske å kommunisere mer med de rundt seg.
 
Når babyen får respons og opplever å bli forstått gir dette motivasjon til å lære mer. Vi ser at mange babytegn-barn gjerne snakker tidligere og bedre.
 
En undersøkelse i USA viste at en 3-åring som hadde brukt babytegn var på et språklig nivå med en 4-åring som ikke hadde brukt babytegn.
 
Når du lærer om babytegn og hvordan du skal bruke det med barnet ditt så blir du som forelder også mer bevist på hvordan du kommuniserer med barnet ditt. Hvordan dere ordlegger dere og kommuniserer sammen. Dette er også med på å fremme barnets språk.
 
Da Leon var 1 år kunne han bruke 50 babytegn og flere av de var med lyd tilnærmet ordet. ⠀
Barn under to år har gjerne ikke god nok munnmotorikk til å begynne å snakke rent, men de kan og forstår veldig mye. Dette kan skape MYE frustrasjon i mange hjem. Mange kaller det trassalder eller selvstendighetsalder, men det handler vel så mye om kommunikasjon og missforståelser.
 
Ved å gi barna babytegn tidlig kan man unngå mye av dette.
 
Det er altså heller tvert om at, babytegn kan forsterke talespråket. ⠀
 
 
Har du kommet i gang å bruke babytegn ennå?