Bæring i bæresele og bæresjal i sol og varme

Aug 12, 2021

Sommeren er høytid for bæring! Og som bæreveileder får jeg ofte spørsmål om hva man bør tenke på når man bærer om sommeren.

Her er mine beste tips for å ta vare på både mini og deg selv, når dere bærer i sol og varme.

Velg svalt bæretøy

Tynne, vevde sjal i svale stoffer, som lin eller tynn bomull, er supert! Med vevd sjal kan du knyte slik at du kun har ett lag stoff over baby. Noen synes at tynne ullsjal også er behagelig om sommeren, fordi ull er temperaturregulerende. Men dette er en smakssak, velg noe du synes er svalt og behagelig.

Elastiske sjal krever at du har tre lag over baby, og blir derfor ofte varmere. Det er verdt å nevne at det er forskjell på elastiske sjal, det finnes både tynne og tykke varianter. 

Bæreseler kommer også i mange varianter og tykkelser, og enkelte er å få med UV-beskyttelse. Velg en tynn sele, som gjerne også har et tynt magebelte. Et tykt belte med mye padding kan fort bli klamt og varmt for den som bærer. Konkrete anbefalinger her er Integra, KahuBaby, Angelpack og Babymoon.

Ringslynge er også et supert bæretøy om sommeren! Ringslynga er luftig, med lite sjal som pakker inn både bærer og barn. Å bære på hofta eller litt på siden av kroppen, kan også oppfattes som svalere enn å bære mage mot mage.

Tradisjonell torsobæring på rygg, i Kanga eller Kitenge, er også veldig behagelig i varmen, hvis bærebarnet er over 6 måneder. Merk at erfarne Kanga-bærere ofte bærer på rygg fra barna er veldig små, men dette er ikke anbefalt med mindre du er veldig erfaren og/eller får hjelp av en bæreveileder eller en annen som mestrer dette godt.

 

Velg riktig bekledning

Ofte kan bleie + solhatt og solbriller (om baby godtar det) være nok. Direkte sollys på babyens hud er ikke anbefalt, derfor bør du velge luftige og tynne klær på babyen, hvis du oppholder deg i sola.

Velg en god solhatt med bred brem, som går rundt hele hodet. Det finnes varianter med ekstra bred brem bak i nakken, som beskytter godt. Merk at her er det, som alltid, viktig å være obs på frie luftveier hos babyen, pass på så det ikke blir for tett rundt ansiktet.

Hvis du synes det blir klamt å bære hud mot hud, går det an å legge en tynn gulpeklut eller lignende mellom deg og hodet til baby.

Tenk også gjerne over hvilket fottøy du som bærer har på deg. På sommerstid er det deilig med lett fottøy som sandaler eller flip-flops, men dette kan gjøre at det er veldig fort gjort å snuble. En av de største farene når man bærer, er nettop om den som bærer snubler og faller. Derfor er det viktig å tenke litt gjennom akkurat dette, og velge fottøy man føler seg trygg og stødig i.

 

Bruk solkrem

Helsedirektoratet anbefaler at alle barn (fra 0 mnd.) bruker solkrem med høy faktor, minimum faktor 15. Det er dessverre en vanlig misoppfatning at de minste barna ikke skal bruke solkrem, men dette er altså et utdatert råd. Du kan lese mer i Helsedirektoratets brosjyre om barns miljø og sikkerhet.

Alle kroppsdeler som ikke er dekket av klær bør smøres med solkrem, også om du oppholder deg i skyggen eller det er overskyet. Jeg anbefaler å velge en solkrem med fysisk filter. Husk at lyse klær ikke beskytter godt nok mot sola i seg selv. Klær i mørkere eller kraftige farger, gir best beskyttelse.

 

Drikk nok

Det gjelder både store og små! Pass ekstra godt på å få i deg nok væske om du ammer, og husk at fullammede barn ikke trenger annen væske enn morsmelken. Det kan du lese mer om i denne artikkelen fra Ammehjelpen.

 

Kjøl dere ned

Unngå å bli for varme. Ta pauser fra sola, og opphold dere i skyggen så mye som mulig. Det er viktig å huske på at små babyer ikke kan regulere sin egen kroppstemperatur, på samme måte som større barn og voksne. Når du bærer bør du derfor følge med på barnets temperatur, ved å kjenne med hånda di i nakken på barnet.

Hvis det er veldig varmt og barnet har sovnet i bæretøyet, kan du forsøke å legge barnet ned i vogn eller et annet svalt og luftig sted.

Andre triks kan være å sprute litt vann på deg og mini for nedkjøling, eller å bruke vifte. For å lage skygge går det an å bruke en paraply, men vær obs på at det ikke beskytter mot UV-stråler.

Hold dere gjerne inne på den varmeste tiden av dagen. Kanskje du kan legge opp til en svalende kveldstur istedenfor å gå tur midt på dagen?