Babytegn

Opp med henda!

Det er mange grunner til at jeg brenner for å lære foreldre å bruke babytegn. Og en av dem handler ikke om babyene i det hele tatt! 😅

Det er at jeg elsker Norsk tegnspråk og at jeg brenner for at flere skal lære seg tegn!

Døvekulturen har vært og er fortsatt til en viss grad undertrykt. Jeg har venner som har fått høre «kan du lese?» «kan du kjøre bil?». Døve som har flydd og fått tilbud om rullestol eller fått menyer med punktskrift på restaurant!

På døveskolene før fikk de smekk over fingrene om de brukte tegnspråk i skoletimene. Allikevel har tegnspråk overlevd. I årevis har hørende skulle lære døve å snakke talespråk og å lese på munnen for at de skal bli mer som hørende. Men tenk om vi kunne ha snudd det!? Tenk om vi hørende heller kunne lære oss tegnspråk?

Det er lettere for en hørende å lære seg tegn enn for en som døv å bli hørende!

På den måten så tror jeg at vi kan få et litt mer inkluderende samfunn når det gjelder døve og hørselshemmede. Jeg vil at flere skal skjønne at døve ikke bruker tegnspråk som et hjelpemiddel og at det ikke er SÅ vanskelig å kommunisere som de kanskje tror.

Ikke minst har vi(hørende) mye å lære av døvekulturen. Mange vet ikke at den finnes en gang. Vi lærer om samisk kultur og språk(dog i alt for liten grad), men så godt som ingenting om døvekultur og tegnspråk. De er begge språklige minoriteter i Norge(og verden).

En ting vi kan lære er det å se på hverandre når man snakker sammen og hvordan man blir inkludert!

Jeg har mange ganger følt meg mer inkludert i «døve sammenhenger» enn hørende. For døve har en vane som går på, at om to eller fler har en samtale også kommer en til, vet du hva de gjør? De gir den nye ett kort sammendrag av hva de snakker om slik at du også kan delta videre i samtalen. Hvor ofte skjer dette i hørende selskap?

Også tror jeg mange nesten er redde for å møte på døve. Fordi de ikke vet hvordan de skal kommunisere med dem. Et spørsmål jeg ofte har fått er: «hvordan sier man hei på tegnspråk» det finnes ikke dårlige spørsmål bare dårlige svar heter det, men jeg tror det finnes dårlig gjennomtenkte spørsmål. 😉 For hva gjør du gjerne når du sier “Hei”? Vinker sant?

Dette gjelder babytegn også og det er at alle kan minst 300 naturlige tegn. Tenk hva du ville gjort om du skulle vise tegn for drikke, men du kunne ikke språket. Noen tegn er ikoniske som ligner på tingen eller handlingen og noen ikke.

Som jeg pleier å si «opp med hendene» ikke vær redd for å prøve deg frem, tenk logisk og enkelt det er ikke så komplisert med tegn. Tegnspråk ja, mer komplisert fordi det har en annen grammatikk og uttrykk enn norsk, men tegn i seg selv, babytegn er ikke så vanskelig!

Men veldig nyttig!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *