Babytegn,  Hverdag,  Mammaliv

Når barn biter

Vi har vel vært borte i det de fleste av oss som har barn som går i barnehage. Enten har vi vært på sidelinjen og hørt om situasjonene og vært lettet for at ikke det gjelder vårt barn. Kanskje barnet ditt har blitt bitt, eller kanskje det vi frykter mest? «Biteren» er vårt eget barn..

Oh no!

Jeg tror mange foreldre føler skam, helt uten grunn så klart, om barnet deres biter andre barn i barnehagen.

For vi vet jo at det er ikke barnet eller foreldrenes feil, ei heller det andre barnets feil.

Men hvorfor er det noen barn som biter da?

Jeg googlet meg frem til noen artikler og skriv fra ulike barnehager ang dette med biting. Og hva er det som går igjen? Jo dette:

«Det kan være ting i hverdagen som stresser barnet, og de blir frustrerte fordi de ikke kan uttrykke følelsene sine i ord.Barn under to år som ikke har språk, kan noen ganger uttrykke seg gjennom å bite.» pedagog Hanne Kvaløsæter.

«Utfordringen er størst dersom dette gjelder små barn (under 3 år) som biter. De har ofte ikke et godt utviklet verbalt språk.» Handlingsplan mot biting(utviklet av en barnehage).

Det er språket som går igjen. Eller rettere sakt mangelen på det.

De får ikke uttrykt frustrasjon. De får ikke uttrykt kjærlighet. De får ikke fortalt om følelsene sine. De får ikke kommunisert behov eller ønsker. Eller bare sakt at «Jeg vil ha den leken nå!».

Da er det ganske logisk for en under 2 år at det finnes EN løsning på utfordringen min: «Jeg biter».

Jeg tror absolutt at veldig mange barnehager er SUPER flinke når det gjelder dette. De setter i gang tiltak, de prøver å avverge situasjonen, kanskje ett ansatt passer ekstra på. De informerer foreldrene, men angir ingen. De prøver å lære barna om empati og vise at biting gjør andre vondt. De fjerner barnet fra situasjonen uten for mye oppmerksomhet.

Og er det noen jeg beundrer så er det de som jobber i barnehage! DE er hverdagshelter! Det må jeg bare ha sakt! <3

Også kan jeg ikke la være å tenke:
Hva om vi kunne ha gjort ennå enklere tiltak?

Hva om vi kunne gitt babyene tilgang på en enklere måte å kommunisere på? Hva om ett av tiltakene barnehagene satte igang var å begynte med babytegn? Hva om vi kunne gi barna masse positiv oppmerksomhet ved å se de og gi de babytegn for det de trenger å formidle?

Ett utsagn jeg kom over var:

«Det dreier seg om et problem som ikke er til å komme utenom. Barn slår og biter fra tid til annen.»

Jeg vil ikke si meg helt enig i dette, det er et problem man kan komme uten om. Ja, barn slår og biter fra tid til annen, min sønn kan også slå meg, bare jeg er dum mamma nok!

Men jeg tror helt oppriktig at med babytegn kunne mye av bitingen som skjer i barnehagene i dag vært unngått. Jeg mener på ingen måte å være belærende eller blærete her (for som sakt, jeg blir også slått av og til, ingen er perfekte). Og igjen det er verken foreldre eller barnets feil at barnet biter.

Ja, det vil nok alltid være tilfeller uansett. For det er ikke alltid det er mangel på språk som er grunnen.

Babytegn er ikke vanskelig, det er ikke komplisert og det er heller ikke særlig tidkrevende. Det eneste en må gjøre er å lære seg tegnene, noen enkle metoder og triks for å bruke dem!

Dette kan du klare enten du er hjemme i permisjon eller om du jobber i barnehage.

Jeg vil gjerne høre fra deg.
Hva mener du om dette? Har du hatt barn i denne situasjonen?

2 Comments

 • Christine

  Hei ? så fint innlegg. Informasjon om biting ut til folket. Jeg jobber i barnehage, og vet at biting er ett tilbakevendende tema. Har ikke problem med dette på avdelinga nå, men er jo veldig greit å forberede seg. Veldig enig i at det i de fleste tilfeller handler om språk.

  Bruker litt tegn til barnet mitt på 1,5 år. Men kun melk for amming, sove, vinking, stopp/vent (tegnet er vel stopp, men jeg bruker det om vent?).

  Aldri tenkt på tegn i barnehagen av en eller annen grunn.. helt til jeg leste denne teksten da, da huska jeg jo plutselig at vi bruker tegn for stopp hvertfall:)

  Hvilke tegn tenker du at er greie å bruke i denne sammenheng?

  • Christina Eng Hauge

   Så hyggelig å høre fra deg Christine! Beklager litt sent svar. Så bra dere ikke har det problemet nå, jeg er veldig for forebygging så mye det lar seg gjøre. 🙂

   Stopp er et nyttig tegn, men forebyggende tenker jeg tegn som handler om følelser og gi ros på positive ting isteden for mye fokus på bitingen og de negative tingene tror jeg er viktig. Ikke at man skal totalt overse biting om det skjer, men fokusere på å gi positiv oppmerksomhet og tegn på det man kan.

   Tegn som: Snill, bra, flink, vondt, stopp, forsiktig, gråte/lei seg, smile, unnskyld.

   Alt avhengig av alder på barnet også 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *