Baby,  Babytegn,  Mammaliv

Kan babyen din vinke?

Du har sikkert sett det mange ganger. Babyer som kan vinke, peke, vise hvor store de er, slenge slengkyss eller gi high five. Du har kanskje lært babyen din det du også?

Jeg husker hvor morsomt det var da Leon var liten og gjorde disse “triksene”.
Det er jo så søtt og morsomt!

Babyer er født med en utrolig evne til å lære. Aldri vil de lære så masse på en gang som de første årene. Særlig er det vist seg at de tre første årene er spesielt viktig for hjernens utvikling.

Det kule er at vi kan bruke denne læreevnen sammen med babyens grovmotorikk til noe mer nyttig enn “bare” å lære dem disse kjente triksene. For det blir jo mest brukt som triks, eller hva? Og jeg mener ikke det er noe galt med det. Men på samme måte som at babyen kan “trenes” i å gi slengkyss på kommando så kan vi lære babyene å bruke babytegn.

På den måten bruke det til noe mer enn bare morsomme triks. For ville det ikke være veldig nyttig om babyen din kunne gi beskjed om hen ville ha blåbær eller banan? Om barnet kan gi uttrykk for hva hen ønsker vil jo det også redusere gråt og frustrasjon for både foreldre og barn.

 

Når babyen kan vinke, peke, vise hvor store de er og andre lignende “triks” betyr det at barnet er klar for også å begynne å bruke babytegn! Nå er babyen klar motorisk og kan koble ord med handling. Noen begynner tidligere enn andre, men et sted mellom 6 og 12 måneder er helt normalt. Hvordan å “lokke frem” tegn kan allikevel være utfordrende og her vil det være store variasjoner i hva babyen er klar for. På samme måte som at noen barn bruker lenger tid på å begynne å uttale ord så vil noen også bruke lenger tid på å vise babytegn.

Det å begynne å vinke et allikevel et tegn på at barnet er klar for å også lære flere babytegn.

Samtidig betyr det at du ikke trenger å vente til babyen har begynt å vinke før du begynner med babytegn. Jo tidligere du starter med tegn, jo tidligere vil barnet bruke tegn selv. Slik som med vinking. Du har antagelig vist babyen lenge hvordan det skal vinke, eller vinket til det ubevist mange ganger før barnet har lært det selv.

Barn trenger å høre ord mange ganger før det klarer å uttale ordet selv. Slik er det med babytegn også. Jo mer jo bedre.

Ønsker du å komme i gang med babytegn har jeg en oversikt over de ti første tegnene til deg her.

Last den ned gratis

 

Hvilke av disse typiske “triksene” gjør din baby? 😀

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *