DIY,  Jul,  Oppskrift,  Tips og triks

Julebrunost

Du vet de små tingene du er oppvokst med, de bitte små ubetydelige tingene som gjør hele forskjellen? Som gjør alt rett og julestemningen kommer på plass.

Julebrunost er for meg en sånn ting. Det blir ikke jul uten. De siste årene har vi laget det selv for å sikre julen. Og joda, det går en del av den før jul. Ops! Hehe, vanskelig å vente med sånt når man har blitt voksen og bestemmer selv.

Før han møtte meg hadde aldri mannen hørt om eller smakt “hjemmelaget” julebrunost så jeg tror det er en greie fra bygda mi. Har ikke møtt mange andre utenfor som kjenner til dette, men denne er for god til å ikke deles så her kommer oppskriften.

Julebrunost:

1 kg Gudbrandsdal ost

2 kopper sukker

2 Ts kardemomme

100g smør (litt mindre)

4 ss melk (litt mindre)

Skjær opp osten, smelt smør og ha i melk og ost. La osten smelte på svak varme, rør i sukker til det er oppløst og ha i kardemomme til slutt.

Hell oppi en form eller ren melkekartong og la den stivne i kjøleskap.

I teorien ganske enkelt, og ja jeg skriver “hjemmelaget” brunost for man tar jo utgangspunkt i ferdig brunost. Det som er viktig og som tar tid er å være tålmodig og smelte alt sukkeret. Jeg kan fortsatt huske det året da jeg var barn hvor det knaste i osten. Hehe, men det er minner det også 😉

Nå skal ikke jeg skryte på meg å ha laget denne, for mannen har adoptert denne tradisjonen han også. Smaker nydelig på julekake, kjeks og brødskive.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *