Baby,  Bærelykke,  Bæring,  Graviditet

Fremoverbærte kaniner

Husker du denne? Var du også en av de som raida HM og snudde kaninene? 🤭😂

For et par år siden solgte HM disse bamsene, men med kaninen vendt utover. Bæremiljøet på Facebook(Norsk bæregruppe) digget dem, men satte i gang en stille «snu kaninene aksjon» 😄

Mange foreldre opplever at barnet vrir seg veldig i bæretøyet når de blir over 3-4 måneder gamle. De føler gjerne at barnet ikke trives i bæretøyet fordi det ikke får se. Dette er grunnen til at mange ønsker å bære barnet utovervendt. Det er også noe man ser overalt kommersielt sett, på filmer, serier, kjendiser, de mest populære bæretøy produsentene og som denne bamsen. Noe som gjør at vi tenker det er det mest vanlige og at det er slik det skal bæres i bæretøy.

En kan godt bære utover for en kortere periode om barnet er stort nok, ikke sover og bæreselen er laget for det.

Men en får aldri en veldig god ergonomisk posisjon utovervendt, det er ikke det mest behagelige eller ergonomiske for den som bærer heller. Når du løfter et barn opp mot deg for bære det i armene, så har du kanskje lagt merke til at barnet løfter knærne og barnets hofter naturlig omfavner kroppen din. Vi er skapt til å bære barna våre mot oss. Det er helt naturlig for oss og barnet. Bærer du barnet fra deg blir også tyngdepunktet flyttet lenger vekk fra bærerens kropp og det blir en større belastning for den som bærer. Når barnet bæres fremover får det heller ikke den naturlige krumningen i ryggen som vi gjerne vil det skal ha og det er mer utfordrende å få til en god posisjon for hoftene.

En annen faktor er at en mister muligheten til å lese barnets signaler og ansiktsuttrykk. Barnet er avhengig av å lese ansiktet til sine primærpersoner for å tolke verden den møter. Det kan bli mange uttrykk og de får ikke sjansen til å si ifra eller sjekke med foreldrene om ting er ok. Om en allikevel ønsker å bære fremover kan det da hjelpe om bæreren ikke er alene og en annen kan sjekke om barnet har det greit og bekrefte for barnet at ting ikke er farlig.

Dette er noen av hovedgrunnene til at utovervendt bæring ikke er det første vi bæreveiledere anbefaler for våre klienter. Med utfordringene om at barnet ønsker å se mer ønsker vi ofte å tilby andre alternativer dersom foreldrene er åpne for det.

Blant annet så enkelt som at en kan snu seg selv for at barnet kan se mer. Eller kanskje en ringslynge så barnet kan bæres mer på siden og får bedre utsikt. Et bæresjal kan også gi bedre utsikt enn en bæresele.

De fleste bæreselene hvor fremovervendt bæring er mulig anbefaler ikke dette før rundt 5-6 måneder. Pga at barnet fysisk ikke er sterk nok til å bæres på den måten tidligere. Ved 6 måneder kan man starte med ryggbæring noe som vil være mer gunstig for både bærer og barn.

Har du utfordringer med bæring eller ønsker å komme i gang med ryggbæring, men føler deg usikker så ta kontakt med en bæreveileder i nærheten av deg for å få hjelp. 💛

Hva tenker du om fremovervendt bæring?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *