Babytegn,  Mammaliv

Er det så viktig da?

Viste du at når babyer begynner å bruke babytegn er det vanlig at de lager sine egne versoner av tegnet? Hva skal vi gjøre da?

Ja, det er vanlig at babyer lager egne versjoner av tegn. Egentlig prøver de å speile deg, men de har ikke helt kontroll på hendene sine og er ikke helt bevist på bevegelsene de kan gjøre ennå.

Derfor er det vanlig at de ikke gjør tegnene helt “korrekt”, de øver seg. Når vi snakker Norsk talespråk så er det noen komponenter som må på plass for å ha korrekt uttale. Sånn er det også på Norsk tegnspråk og for å gjøre babytegn korrekt.

Om det er et mål at babyene skal gjøre alle tegn perfekt og med korrekt uttale skal jeg si noe om helt til slutt 😉

For korrekt uttale i talespråk så må man kunne kontrollere lepper, tunge og stemmebånd. Man må vite hvor man skal plassere tunga, hvordan den skal bevege seg, man må kunne justere nivå i volum og tonefall og forme ordene med leppene og munnen.

For å ha korrekt uttale på tegn må man også ha noen elementer på plass for at andre skal oppfatte tegnet slik det er og hva det er.

Det første er håndformen, vi har mange forskjellige håndformer hvor de fleste fra håndalfabetet. Eksempler er en flat hånd med samlede fingre, en pekehånd, en knyttet hånd, en hånd med sprikende krummede fingre. Håndformen kan også være vekslende i gjennomførelsen av tegnet. f.eks melk
(Kanskje du allerede kan dette tegnet?)

Det andre er bevegelsen du gjør med hånden. Det kan være en gjentagende bevegelse, en statisk bevegelse eller vekslende bevegelse. Man kan også bevege hånden i alle retninger.

Det tredje er plassering; Hvor er tegnet plassert? På nesen, på øret, på brystet, rett foran kroppen, ved hodet, på kroppen. Ofte plassert innen for vårt naturlige “tegnrom” altså vi bruker ikke tegn unormalt langt vekk fra kroppen.

Men er målet at babyene skal klare å ha alle disse tingene på plass? Er målet at babyene skal ha korrekt uttale på tegn?

Ikke nødvendigvis!

 

For babyene øver seg, og det gjør antagelig du også! Og når man gjør noe for første, kanskje andre og tredje gang så trenger man litt tid på å komme i en flyt, man trenger tid på å. Lære seg hvordan man gjør det. Særlig de minste som ikke har all finmotorikk på plass.

Om babyen klarer å få to av disse tingene på plass så vil tegnet ofte være gjenkjennbart. Men det kan være du må belage deg på perioder med gjetting før to av tre komponenter er der 😀

Det er en spennende reise!

Så nei, det er ikke nødvendigvis så viktig. Men jeg syns det er viktig at du fortsetter å gjøre tegnet så riktig du kan 😉 For når babyene begynner å bable og sier ord feil så er det fristende å herme, men vi vil jo gjerne de skal lære seg ordene riktig sant?

Lærte du noe nytt så del gjerne dette med noen familier som kan ha nytte av babytegn <3

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *