Bærekraft,  Fødsel,  Graviditet,  Hverdag,  Mammaliv

Babybox eller ikke…?

Som førstegangsgravid kastet jeg meg med liv og lyst over alle babybokser jeg kunne få tak i gratis! For ikke å glemme goodiebags på ulike arrangementer også! GRATIS! Hvordan kan man motstå noe som er gratis? For en deilig følelse, og en herlig del av det å forberede seg til lilles ankomst.

Disse gratis boksene fra matbutikker og apotek kan jo være supre startpakker for nettopp vi som var førstegangs og følte at vi skulle dykke ned i noe ukjent med alt som har med baby å gjøre. Det gjorde liksom en ting litt lettere. Det kan jo hjelpe til å få en indikasjon på hva vi trenger og hva som er nyttig.

Men en annen erfaring jeg gjorde med disse boksene var at det var veldig mye i de som jeg aldri kom til å bruke på min baby, merker og produkter jeg var skeptisk til, gratis flaske når jeg egentlig bare ville amme. Plastikk smokker som han aldri ville ta. Og hvor mange babysjampoer trenger man egentlig? Leon er snart 5 år og vi bruker fortsatt ikke sjampo på han.

Selvfølgelig var det kjekt å få gratis bleier og våtservietter. For det brukte vi mye av. Og en og annen babybok eller leke som kom godt med. Samtidig har jeg fortsatt noen av produktene vi fikk, nesten ubrukte. Noe har jeg gitt bort eller måttet kaste.

Nå har jeg et annet fokus, jeg er mer erfaren mamma og har en annen “visjon” om du vil for denne babyen. Jeg vil gjerne at denne babyen skal produsere en del mindre søppel enn første. Kanskje det blir med visjonen og kanskje jeg gir opp. Men jeg ønsker jo først og fremst denne gangen å bruke tøybleier og hjemmelagde gjenbrukbare våtkluter. Til sår rumpe blir det i hovedsak kokosolje og som sjampo eller såpe bruker jeg heller et mildt såpestykke. Ammeinnlegg syr jeg eller kjøper brukt. Smokkene vil jeg skal være av naturgummi for å ikke risikere plast i naturen.

Også kjenner jeg på et dilemma her, for jeg ELSKER jo fortsatt å få ting gratis! Det klør i fingrene liksom. Og redebyggings instinktet roper “Si ja til alt du kan få! Gjør deg klar nå!” Det er jo veldig gøy og et lite “rush” å hente en sånn pakke. Kanskje gøy for Leon å være med på også! Og jeg vet at vi kommer til å bruke noe engangsbleier og våtservietter. Så hvorfor ikke få de gratis? Kanskje vi ikke trenger å kjøpe noen!?

Men det var det miljøaspektet da, de produktene jeg ikke kommer til å bruke, jeg vil ikke ha gratis flaske eller sjampo… Eller all papirsøpla i form av reklame som følger med.

Så hva gjør man når man vil være bærekraftig og miljøbevisst mamma som allikevel elsker å få ting?

Hvor er gratispakka som passer for oss?

Med en tøybleie, lykkelig som liten produkter, smokk i naturgummi, gjenbrukbare ammeinnlegg og et tøybind til renselsen?

På mange måter misunner jeg Finnene får en skikkelig startpakke som virker helt super til babyen. Tilpasset årstiden. Ønske vi heller hadde en sånn ordning i Norge også. Du kan lese om det her

Hva ville du gjort? Er det “blasfemisk” av meg å ta i mot gratispakkene? Skal jeg bare gjøre det og ikke tenke mer over det? Hva gjør jeg evt med de tingene vi ikke får bruk for? Gir videre?

2 Comments

  • Sonja

    Hei!

    Jeg tok imot gratispakker sist og kommer til å gjøre det denne gangen også ☺️ Det er flere produkter jeg vet jeg ikke kommer til å bruke, men de gir jeg bort på den lokale bytte/selge/gi bort gruppa:) Gjorde det sist også, tok 30 min fra jeg la det ut til det var hentet. Synes det er greit med både diverse bleier, en krise flaske om det skulle være noe og forskjellige smokker 🙂

  • Mari

    Eg har og tenkt mykje på dette, og eg har faktisk lagt inn ei bestilling på startboksen fra Kiwi, for den hadde mykje gode forbruksvarer og lite vareprøver og sånnt såg det ut som. Den hadde heller ikkje flasker og andre ting som eg veit vi ikkje kjem til å bruke. Men eg har fortsatt ikkje bestemt meg for om eg skal hente pakken, for vi kjem og til å bruke tøybleier, kluter og vaskbare ammeinnlegg, så eg er redd det vil bli stående ubrukt…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *